Log-in

Additieven en supplementen

Voedingssupplementen

Volgens de definitie is een voedingssupplement een als aanvulling op de normale voeding bedoelde voor gedoseerde voedingsmiddelen bevattende één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen, die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten. 

Onder voedingssupplementen wordt verstaan alle voor gedoseerde voedingsmiddelen (capsules, pastilles, druppeltellers,...) die een of meer nutriënten, planten of andere stoffen met een nutritief of fysiologisch effect bevatten. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding.

De voedingssupplementen kunnen als volgt ingedeeld worden:

De volledige lijst van gecommercialiseerde voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen vind je terug op website van de FOD Volksgezondheid: 
https://www.health.belgium.be/nl/voedingssupplementen-en-verrijkte-voedingsmiddelen

Additievenlijst

De lijst van digitale additieven is onderstaand beschikbaar. 
De Europese Unie heeft aan elk levensmiddelenadditief een nummer gegeven dat wordt voorafgegaan door de letter E. Alleen additieven die voldoen aan de volgende criteria worden goedgekeurd en krijgen een E-nummer :

1) geen gevaar voor de gezondheid,
2) geen misleiding van de consument,
3) technologisch nut.

De E-nummers werden voor een stuk toegekend volgens de verschillende categorieën toevoegsels. Volgende categorieën additieven worden onderscheiden: 
zoetstof, kleurstof, conserveermiddel, antioxidant, draagstof, voedingszuur, zuurteregelaar, antiklontermiddel, antischuimmiddel, vulstof, emulgator, smeltzout, verstevigingsmiddel, smaakversterker, schuimmiddel, geleermiddel, glansmiddel, bevochtigingsmiddel, gemodificeerd zetmeel, verpakkingsgas, drijfgas, rijsmiddel, complexvormer, stabilisator, verdikkingsmiddel, meelverbeteraar, contrastverhoger.

Per E-nummer is er een officiële naam voor gebruik in ingrediëntenlijsten. Soms zijn er officiële synoniemen bij voorbeeld E120 = Cochenille = karmijnzuur = karmijn. Soms zijn er voor hetzelfde additief meerdere specificaties oftewel toegelaten vormen of productiewijzen. Die worden vermeld met romeinse nummers en hebben een specifiekere officiële naam (in schuindruk vermeld in de additievenlijst), die ook in ingrediëntenlijsten mag gebruikt worden.


PDF-lijst van additieven

Zoetstoffen

De zoetstoffen kunnen ingedeeld worden in twee groepen:

  • Groep van de polyolen: sorbitol (E420), mannitol (E421), isomalt (E953), polyglycitolstroop (E964), maltitol (E965), lactitol (E966), xylitol (E967) en erytritol (E968)
  • Groep van kunstmatige zoetmiddelen: acesulfaam K (E950) , aspartaam (E951), cyclamaten (E952), saccharinen (E954), sucralose (E955), thaumatine (E957), neohesperidine DC (E959), ​steviolglycosiden uit Stevia (E960a), enzymatisch geproduceerde steviolglycosiden (E960c), geglucosyleerde steviolglycosiden (E960d), neotaam (E961), aspartaam-acesulfaamzout (E962) en advantaam (E969).

De groep van de polyolen heeft ongeveer dezelfde zoetkracht als suiker en levert ook een deel energie, namelijk 2,4 kcal/g (vergelijk met 4 kcal/g voor suiker). Voor erytritol geldt echter 0 kcal/g. 

De intensieve zoetstoffen hebben een veel grotere zoetkracht dan suiker (bij voorbeeld aspartaam is 200 maal zoeter dan suiker) en leveren geen calorieën. 
Er zijn grote verschillen in zoetkracht tussen de ene en de andere intense zoetstof:

  • Een suikerklontje levert 20 kcalorieën.
  • Een tabletje kunstmatig zoetmiddel levert 0,3 kcalorieën.

Beiden hebben echter dezelfde zoetkracht.