Het assortiment levensmiddelen dat momenteel voor de consument beschikbaar is, alle merken inbegrepen, is bijna onuitputtelijk. Naast de klassieke assortimenten zijn er nieuwe voedingsmiddelen, "gezondheidsproducten", voedingssupplementen, enz. .... In een Belgische supermarkt wordt het aantal aangeboden voedingsmiddelen geschat op 8.000! Om de samenstelling van deze voedingsmiddelen te kennen en doordachte keuzes te kunnen maken, biedt Nubel gratis toegang tot haar database van merknamen op het volgende adres: www.internubel.be .
Nergens anders in Europa is een dergelijk initiatief op het internet beschikbaar. Dankzij dit instrument kan zowel de particuliere als de professionele consument alle informatie krijgen over de samenstelling van het merendeel van de levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn. Elke dag komen er nieuwe producten bij. Dit voedt de positieve trend in de voedingswereld: openheid en de wens om de consument op een duidelijke manier van voedingsinformatie te voorzien. Voorbeeld: Als ik mijn boodschappenlijstje maak, twijfel ik vaak tussen het ene merk of het andere. Is een verse kaas van merk X die van merk Y waard? En is de lightversie echt gezonder? Bij twijfel geeft www.internubel.be, de merkendatabank die gratis online beschikbaar is, me al deze informatie meteen. Onze Belgische fabrikanten en de distributiesector werken actief samen op deze referentiesite:
Maten en gewichten Om het gebruik van deze gegevens te vergemakkelijken, gebruiken wij de standaard "maten en gewichten" van de "Hoge Gezondheidsraad". Deze kan worden geraadpleegd op www.internubel.be.
Vetzuren en suikers Vetzuren en suikers zijn gemakshalve per onderverdeling gegroepeerd om de lijst leesbaarder te maken. Het belangrijkste element, herkenbaar aan een onderstreping, is een link waarmee u de volledige lijst kunt raadplegen als u erop klikt. Oorsprong van gegevens NIEUW: Op www.internubel.be vindt u alle informatie over de voedingswaarde en de voedingssamenstelling van de huidige producten en merken. Om vollediger en transparanter informatie te verstrekken, vindt u nu ook de oorsprong van de gegevens voor deze producten. Klik hiervoor op "Extra informatie" op de productfiche. U krijgt toegang tot de beschikbare gegevens: nutriënten, referenties, analysemethoden en analyse-/referentiedata Gebruik Uit het verslag van de Nationale Gezondheidsenquête 2008 blijkt dat de gemiddelde Belg overgewicht heeft. Bijna de helft van de volwassen bevolking heeft een BMI van 25 of meer (54% van de mannen en 40% van de vrouwen), wat overeenkomt met overgewicht. 14% heeft daadwerkelijk obesitas (BMI ≥ 30). Nog verontrustender is het feit dat het percentage jongeren tussen 2 en 17 jaar dat aan overgewicht lijdt, toeneemt. Dit is een zeer belangrijke kwestie, aangezien deze aandoening bij kinderen in de toekomst zal bijdragen tot de epidemie van overgewicht bij volwassenen. Preventief gezondheidsbeleid is daarom een absolute prioriteit. De uitvoering van dit beleid vereist een nauwkeurige en wetenschappelijk gevalideerde kennis van voedsel. De levensstijl verandert: de consumptie van kant-en-klaarmaaltijden thuis, buitenshuis eten, maaltijden op het werk, op school of in andere instellingen... Wat de informatie over de samenstelling en de kwaliteit betreft, moet de consument vertrouwen op de kennis van de kok of de diëtist (indien aanwezig in de instelling). Deze tussenpersonen hebben een grote verantwoordelijkheid, niet alleen voor de voedselveiligheid maar ook voor de kwaliteit van het voedsel. Voor de kwaliteit van het voedsel gebruiken velen van hen de beschikbare informatie over lekkere en evenwichtige recepten. Kennis van voedingswaarden is hier essentieel. Voedingsmiddelentabellen met de voedingssamenstelling van de meest gangbare producten of recepten zijn voor hen een onmisbaar hulpmiddel.