De hedendaagse consument is bezorgd over zijn gewicht, zijn lichamelijke conditie en dus ook over zijn voeding. De belangrijkste functie van voedsel is ons lichaam te voorzien van voldoende hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn stoffen in de voeding die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, groei en regeneratie van onze vitale functies.
Een nieuwe editie van de voedingsmiddelentabel is dan ook van essentieel belang om over de meest volledige waarden te kunnen beschikken. Deze 7de editie is uitgebreid met een aantal belangrijke gegevens met betrekking tot onze voeding. Er zijn nieuwe producten geïntroduceerd in de verschillende voedingsgroepen namelijk bij de plantaardige voeding en sportvoeding. Nieuw voor deze editie is dat Nubel eigen recepten met de ingrediëntenlijst heeft toegevoegd aan de voedingsmiddelentabel. Dit geeft een idee van de samenstelling van de bereide gerechten.
Om een evenwichtige voeding samen te stellen, kunnen we kiezen uit een zeer breed scala van op de markt verkrijgbare voedingsmiddelen. De consument die probeert evenwichtig en gevarieerd te eten zal de oplossing in de Voedingsmiddelentabel vinden. Naarmate de Belgische voedselconsumptie evolueert, is het belangrijk om wetenschappelijk correcte en objectieve informatie te verstrekken.
In de bijlagen van de tabel vindt u informatie over voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, de praktische toepassing ervan, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, portiegroottes... Goede voedingskeuzes dragen bij tot een evenwichtige voeding. En een evenwichtige voeding kan alleen maar goed zijn voor je gezondheid.
De nieuwe editie van de tabel bevat de samenstelling van 1 544 voedingsmiddelen. Voor meer duidelijkheid worden deze voedingsmiddelen ingedeeld in voedingsgroepen en subgroepen.
Lijst van voedingsgroepen : Vleesproducten en vervangproducten Vis, week en schaaldieren Eieren Zuivelproducten en calcium verrijkte sojaproducten Oliën en vetten Suikerproducten Graanproducten Groenten en peulvruchten Fruit, noten en zaden Hoeveproducten Voedingsmiddelen zuigelingen en kleuters Sportvoeding Vegetarische voeding Dranken Gerechten Diversen Voorbeeld: Ik ben moeder, mijn kind wordt vaak ziek, mijn arts adviseert me om mijn kind meer vitamine C rijke producten te geven. Vitamine C, dat weet ik, zit onder meer in fruit. Maar als het om het bereiden van de lunchbox gaat, wat moet je er dan in doen: een banaan of een kiwi? Een snelle blik in de categorie “fruit” van de voedingsmiddelentabel brengt je op ideeën! Dankzij de Vitamine C-kolom kan ik gemakkelijk beslissen welk fruit ik moet kiezen.
Om de voedingssamenstelling van levensmiddelen te bepalen, worden verschillende informatiebronnen gebruikt. Prioriteit wordt gegeven aan de resultaten van chemische analyses die door erkende laboratoria zijn uitgevoerd volgens gestandaardiseerde methoden. Dit zijn de analytische basisgegevens die een mediaanwaarde opleveren die zo nauwkeurig mogelijk de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof in een bepaald levensmiddel weergeeft. Er wordt ook rekening gehouden met seizoenschommelingen en andere factoren, zodat de werkelijke waarde kan variëren. De wetenschappelijke adviesraad van Nubel valideert vervolgens de resultaten van de analyses voordat ze in de voedingsmiddelentabel worden opgenomen.
Lijst met maten en gewichten van voedingsmiddelen: Download hier Voedingsaanbevelingen voor België - 2016 - Hoge Gezondheidsraad Lijst van additieven Download hier