De hedendaagse consument is bezorgd over zijn gewicht, zijn lichamelijke conditie en dus ook over zijn voeding. De belangrijkste functie van voedsel is ons lichaam te voorzien van voldoende hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn stoffen in de voeding die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, groei en regeneratie van onze vitale functies.
Een nieuwe editie van de voedingsmiddelentabel is dan ook
van essentieel belang om over de meest volledige waarden te kunnen beschikken.
Deze 7de editie is uitgebreid met een aantal belangrijke gegevens
met betrekking tot onze voeding. Er zijn nieuwe producten geïntroduceerd in de
verschillende voedingsgroepen namelijk bij de plantaardige voeding en
sportvoeding.
Nieuw voor deze editie is dat Nubel eigen recepten met de
ingrediëntenlijst heeft toegevoegd aan de voedingsmiddelentabel. Dit geeft een
idee van de samenstelling van de bereide gerechten.
Om een evenwichtige voeding samen te stellen, kunnen we
kiezen uit een zeer breed scala van op de markt verkrijgbare voedingsmiddelen.
De consument die probeert evenwichtig en gevarieerd te eten zal de oplossing in
de Voedingsmiddelentabel vinden.
Naarmate de Belgische voedselconsumptie evolueert, is het
belangrijk om wetenschappelijk correcte en objectieve informatie te
verstrekken.
In de bijlagen van de tabel vindt u informatie over
voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, de praktische toepassing ervan,
informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, portiegroottes...
Goede voedingskeuzes dragen bij tot een evenwichtige
voeding. En een evenwichtige voeding kan alleen maar goed zijn voor je
gezondheid.
De nieuwe editie van de tabel bevat de samenstelling van 1 544 voedingsmiddelen. Voor meer duidelijkheid worden deze voedingsmiddelen ingedeeld in voedingsgroepen en subgroepen.
Lijst van voedingsgroepen :
Vleesproducten en vervangproducten
Vis, week en schaaldieren
Eieren
Zuivelproducten en calcium verrijkte sojaproducten
Oliën en vetten
Suikerproducten
Graanproducten
Groenten en peulvruchten
Fruit, noten en zaden
Hoeveproducten
Voedingsmiddelen zuigelingen en kleuters
Sportvoeding
Vegetarische voeding
Dranken
Gerechten
Diversen
Voorbeeld:
Ik ben moeder, mijn kind wordt vaak ziek, mijn arts adviseert me om mijn kind
meer vitamine C rijke producten te geven. Vitamine C, dat weet ik, zit onder
meer in fruit. Maar als het om het bereiden van de lunchbox gaat, wat moet je
er dan in doen: een banaan of een kiwi? Een snelle blik in de categorie “fruit”
van de voedingsmiddelentabel brengt je op ideeën! Dankzij de Vitamine C-kolom
kan ik gemakkelijk beslissen welk fruit ik moet kiezen.
Om de voedingssamenstelling van levensmiddelen te
bepalen, worden verschillende informatiebronnen gebruikt. Prioriteit wordt
gegeven aan de resultaten van chemische analyses die door erkende laboratoria
zijn uitgevoerd volgens gestandaardiseerde methoden. Dit zijn de analytische
basisgegevens die een mediaanwaarde opleveren die zo nauwkeurig mogelijk de
hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof in een bepaald levensmiddel
weergeeft.
Er wordt ook rekening gehouden met seizoenschommelingen
en andere factoren, zodat de werkelijke waarde kan variëren. De
wetenschappelijke adviesraad van Nubel valideert vervolgens de resultaten van
de analyses voordat ze in de voedingsmiddelentabel worden opgenomen.
Lijst met
maten en gewichten van voedingsmiddelen: Download hier
Voedingsaanbevelingen
voor België - 2016 - Hoge Gezondheidsraad
Lijst van additieven Download hier