NUBEL vzw
Waarom voelt de schil van sommige appelen vettig aan?

Het vettig aanvoelen van de schil van appelen is een natuurlijk fenomeen dat optreedt bij langdurige bewaring. Velen denken dat dit het gevolg is van het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden of menen dat deze laag door de producenten wordt aangebracht om appelen te beschermen tegen uitdroging en ze meer te doen blinken. Groenten en fruit zijn zoals de meeste planten bedekt met een natuurlijke waslaag die hen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals regen, wind en schade door de groei van bacteriën of schimmels. Tijdens de bewaring vertraagt deze waslaag tevens de ademhaling van de plant en het hiermee gepaard gaande vocht-, structuur- en gewichtsverlies.

Oprichting

De v.z.w. Nubel (Nutriënten België) werd op 9 maart 1990 opgericht. Vernieuwde statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2009.

De v.z.w. Nubel beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het normale Belgische voedingspatroon voorkomen.

De verdere ontwikkeling van de Nubel-gegevensdatabank werd mede mogelijk gemaakt door het federaal Impulsprogramma "Gezondheidsrisico's" uitgevoerd op initiatief van de Belgische Staat - Diensten van de Eerste Minister - Federale Diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden.

Doelstelling

De v.z.w. Nubel heeft tot doel:

  • het beheren, het samenstellen en het op peil houden van een wetenschappelijke databank van nutriënten in voedingsmiddelen;
  • het uitwisselen van informatie met instituten en organisaties die hetzelfde doel nastreven op nationaal en internationaal niveau;
  • het beschikbaar stellen van gegevens uit deze databank aan derden:
    • medisch- en paramedisch korps
    • onderwijs
    • distributiesector
    • producent
    • wetenschappelijke instellingen
    • patiëntenverenigingen en van de consument in het algemeen.
  • het ontwikkelen van projecten in samenwerking met onder andere:
    • het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan
    • de Voedselconsumptiepeiling
    • de Wetenschappelijke Raad Nubel
    • de Voedingsindustrie
    • de Voedingsdistributie;
  • het geven van voorlichting betreffende zijn activiteiten op nationaal en internationaal niveau zoals deelnemen aan het Europees netwerk rond nutritioneel databankbeheer.

Samenstelling

De Voorzitter van de Raad van Bestuur & Directiecomité is de heer Tom Auwers. Voorzitter directiecomité van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De werkzaamheden van de vzw Nubel worden uitgevoerd door:

  • Mevr. Carine Seeuws, Business Unit Manager,
  • Mevr. Aurore Van Der Wilt, diëtiste.

De Wetenschappelijke Raad koos als voorzitter Prof. Dr. J. VAN CAMP.
De Wetenschappelijke Raad is samengesteld uit op voedingsgebied deskundige wetenschappers, afkomstig van alle Belgische universiteiten en onderzoekscentra.

Deze Raad staat in voor:

  • het beoordelen en valideren van analysecijfers
  • het evalueren van de behoeften van de gebruikers

Meer informatie: www.nubel.com

www.nubel.com