NUBEL vzw
Zijn kant en klaarmaaltijden een volwaardig alternatief

In de “snelle” wereld van vandaag wordt gemakkelijk beroep gedaan op kant-en-klaarmaaltijden. Naargelang het gerecht, kan de samenstelling sterk variëren. De meeste maaltijden leveren gemiddeld 400 tot 600 kcal. Er zijn echter ook uitschieters van 800 kcal en meer. Het koolhydraat-, vet- en eiwitgehalte varieert naargelang de gebruikte ingrediënten. Het etiket kan in geval van twijfel soelaas brengen. Kies bij voorkeur maaltijden met minder dan 20 g vet per portie en kies regelmatig voor maaltijden met vis. Twee belangrijke knelpunten bij kant-en-klaarmaaltijden zijn de portiegrootte (voor velen te klein) en het tekort aan groenten. Beide euvels kan je makkelijk verhelpen door zelf wat extra groenten te voorzien: vers, uit de diepvries of in de vorm van een fris rauwkostslaatje. Een stuk fruit, fruitsla of een mager melktoetje als dessert geven ook wat extra vitaminen en mineralen. Ben je gewoon om weinig of geen zout te gebruiken, dan kan de smaak tegenvallen. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten doorgaans veel zout.

Oprichting

De v.z.w. Nubel (Nutriënten België) werd op 9 maart 1990 opgericht. Vernieuwde statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2009.

De v.z.w. Nubel beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het normale Belgische voedingspatroon voorkomen.

De verdere ontwikkeling van de Nubel-gegevensdatabank werd mede mogelijk gemaakt door het federaal Impulsprogramma "Gezondheidsrisico's" uitgevoerd op initiatief van de Belgische Staat - Diensten van de Eerste Minister - Federale Diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden.

Doelstelling

De v.z.w. Nubel heeft tot doel:

  • het beheren, het samenstellen en het op peil houden van een wetenschappelijke databank van nutriënten in voedingsmiddelen;
  • het uitwisselen van informatie met instituten en organisaties die hetzelfde doel nastreven op nationaal en internationaal niveau;
  • het beschikbaar stellen van gegevens uit deze databank aan derden:
    • medisch- en paramedisch korps
    • onderwijs
    • distributiesector
    • producent
    • wetenschappelijke instellingen
    • patiëntenverenigingen en van de consument in het algemeen.
  • het ontwikkelen van projecten in samenwerking met onder andere:
    • het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan
    • de Voedselconsumptiepeiling
    • de Wetenschappelijke Raad Nubel
    • de Voedingsindustrie
    • de Voedingsdistributie;
  • het geven van voorlichting betreffende zijn activiteiten op nationaal en internationaal niveau zoals deelnemen aan het Europees netwerk rond nutritioneel databankbeheer.

Samenstelling

De Voorzitter van de Raad van Bestuur: de heer Marc DE WIN, Directeur-generaal a.i. van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding.

De werkzaamheden van de vzw Nubel worden uitgevoerd door:

  • Mevr. Carine Seeuws, Business Unit Manager,
  • Mevr. Aurore Van Der Wilt, diëtiste.

De Wetenschappelijke Raad koos als voorzitter Prof. Dr. J. VAN CAMP.
De Wetenschappelijke Raad is samengesteld uit op voedingsgebied deskundige wetenschappers, afkomstig van alle Belgische universiteiten en onderzoekscentra.

Deze Raad staat in voor:

  • het beoordelen en valideren van analysecijfers
  • het evalueren van de behoeften van de gebruikers

Meer informatie: www.nubel.com

www.nubel.com