NUBEL vzw
Bieden lightsalami, lightconfituur, enz. een meerwaarde?

Lightproducten kunnen handig zijn maar niet om er het brood dikker mee te beleggen. Zo kan men uiteindelijk nog behoorlijk wat vet binnenkrijgen. Lightsalami bijvoorbeeld bevat nog altijd beduidend meer vet dan kippenham (12 tot 15 g vet per 100 g naargelang de soort versus 3,5 g vet per 100 g). In geval van twijfel kan het etiket op voorverpakte producten meer duidelijkheid geven. Hetzelfde geldt voor het assortiment zoete toespijzen met een verlaagd suikergehalte. Ook zij bieden vaak maar weinig voordelen ten opzichte van de originele producten: de caloriewinst is eerder beperkt en de kostprijs vaak veel hoger.

Oprichting

De v.z.w. Nubel (Nutriënten België) werd op 9 maart 1990 opgericht. Vernieuwde statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2009.

De v.z.w. Nubel beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het normale Belgische voedingspatroon voorkomen.

De verdere ontwikkeling van de Nubel-gegevensdatabank werd mede mogelijk gemaakt door het federaal Impulsprogramma "Gezondheidsrisico's" uitgevoerd op initiatief van de Belgische Staat - Diensten van de Eerste Minister - Federale Diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden.

Doelstelling

De v.z.w. Nubel heeft tot doel:

  • het beheren, het samenstellen en het op peil houden van een wetenschappelijke databank van nutriënten in voedingsmiddelen;
  • het uitwisselen van informatie met instituten en organisaties die hetzelfde doel nastreven op nationaal en internationaal niveau;
  • het beschikbaar stellen van gegevens uit deze databank aan derden:
    • medisch- en paramedisch korps
    • onderwijs
    • distributiesector
    • producent
    • wetenschappelijke instellingen
    • patiëntenverenigingen en van de consument in het algemeen.
  • het ontwikkelen van projecten in samenwerking met onder andere:
    • het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan
    • de Voedselconsumptiepeiling
    • de Wetenschappelijke Raad Nubel
    • de Voedingsindustrie
    • de Voedingsdistributie;
  • het geven van voorlichting betreffende zijn activiteiten op nationaal en internationaal niveau zoals deelnemen aan het Europees netwerk rond nutritioneel databankbeheer.

Samenstelling

De Voorzitter van de Raad van Bestuur & Directiecomité is de heer Tom Auwers. Voorzitter directiecomité van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

De werkzaamheden van de vzw Nubel worden uitgevoerd door:

  • Mevr. Carine Seeuws, Business Unit Manager,
  • Mevr. Aurore Van Der Wilt, diëtiste.

De Wetenschappelijke Raad koos als voorzitter Prof. Dr. J. VAN CAMP.
De Wetenschappelijke Raad is samengesteld uit op voedingsgebied deskundige wetenschappers, afkomstig van alle Belgische universiteiten en onderzoekscentra.

Deze Raad staat in voor:

  • het beoordelen en valideren van analysecijfers
  • het evalueren van de behoeften van de gebruikers

Meer informatie: www.nubel.com

www.nubel.com