De Nubel Voedingsplanner RESTO
Energie-verbruik

Een verhoogde lichaamsactiviteit leidt tot een hoger energie-verbruik en draagt bij tot gewichtscontrole op een langere termijn. Men mag het effect van een lichaamsinspanning niet overschatten: wanner een man een half uur flink doostapt, dan zal hij ongeveer 100kcal (420kJ) meer verbruiken dan tijdens het lezen van een boek en een zetel. Indien hij na zijn wandeling echter een pint bier (110kcal -462kj) drinkt, dan zal hij dit energie-verbruik onmiddellijk kompenseren. Zeer belangrijk is de regelmaat van de fysische inspanning: pas als men regelmatig fysische inspanningen gaat leveren, gaat de basisstofwisseling van het lichaam toenement, en stijgt ook het globaal energie-verbruik.

De Nubel Voedingsplanner RESTO

De voedingsplanner biedt catering professionals een programma aan voor het samenstellen en analyseren van de voedingssamenstelling van hun recepten. Zodra het recept is berekend, is de voedingssamenstelling ervan beschikbaar.

 

 

Sinds februari 2022 neemt het programma Yield- en retentiefactoren in zijn analyse op. Dit maakt de verstrekte gegevens nog vollediger en wetenschappelijk onderbouwd.

Een ideaal programma voor restauranthouders, cateringbedrijven, bedrijfsrestaurants, schoolkantines en iedere andere professional die instaat voor de bereiding van maaltijden:

  • De exacte voedingssamenstelling van menu's kennen, rekening houdend met de Yield- en retentiefactoren
  • Creëer "gezonde" menu's (bv. vezelrijke recepten, recepten rijk aan omega 3, enz.)
  • Recepten opslaan en beheren
  • Recepten delen tussen collega's
  • Gemakkelijk een recept aanpassen of vervollodigen (bv. tomatensoep ➡️ toevoegen van gehaktballetjes ➡️ tomatensoep met gehaktballetjes)
  • Recepten uploaden in PDF- of Excel-formaat en ze afdrukken

 

Via de administratie website kan men onbeperkt licenties voor meerdere restaurants, chefs, afdelingen enz. beheren.

Enkel recepten en voedingsmiddelen zijn beschikbaar en geen patiënt gegevens

De restaurants gebruiken de voedingsplanner om hun recepten te berekenen. Zij hebben dan ook geen patiënt- of gebruikersgegevens nodig. Om toch aanbevelingen te geven bij de samengestelde gerechten wordt een standaard persoon als referentie gebruikt ( 2000 kcal/dag)

In het rapport van een recept vindt u de referentie-inname (RI) gegevens van een gemiddelde volwassene voor Energie, Vetten, Verzadigde vetzuren, Suikers, en Zout en deze RI waarden worden zowel procentueel als in werkelijke hoeveelheden uitgedrukt.

De referentie-inname (RI) gegevens zijn gebaseerd op de wetenschappenlijke adviezen van EFSA (European Food Safety Authority) en zijn opgenomen in de verordening 1169/2011 betreffende consumenteninformatie op levensmiddelen (Verordening "FIC" of "voedselinformatie aan de consumenten).

  • Energie 8400 kJ / 2000 kcal
  • Koolhydraten 260 g waarvan suikers 90 g
  • Vetten 70 g waarvan verzadigde vetten 20 g
  • Zout 6 g (Natrium 2,4 g)

Validatie van recepten

De administrators kunnen recepten nazien en valideren. Deze validatie kan men aanduiden bij het recept. Gevalideerde recepten hebben een andere kleur in de receptenlijst in de voedingsplanner.

Recept categorieën

Eigen recepten kan men in een categorie zetten.

Extra info veld

Dit kan onder andere gebruikt worden voor allergenen of andere belangrijke info te vermelden. Deze informatie komt ook in het receptrapport.

Recepten in recepten

Recepten kunnen als “ingrediënt” van andere recepten ingegeven worden.