De Week van de Smaak vindt plaats van vrijdag 1 november tot en met zondag 10 november. Het is een jaarlijks publieksevenement dat zich richt op smaak en culinaire cultuur. Het vindt plaats in heel Vlaanderen en Brussel. De nadruk ligt op participatie, ontmoetingen en ervaringen. Elk jaar biedt het evenement een breed scala aan activiteiten, van proeverijen en buurtfeesten tot culinaire workshops, conferenties en tentoonstellingen.Dit jaar is het thema halfhalf!Halfhalf is een campagne van Gezond Leven die mensen aanmoedigt om op zoek te gaan naar de ideale balans tussen plantaardige en dierlijke maaltijden. Ga voor meer informatie over halfhalf, lekkere recepten en tips van influencers naar www.gezondleven.be/halfhalf Neem deel aan de Week van de Smaak, ontdek de geplande activiteiten of stel je eigen activiteit voor: www.weekvandesmaak.be Of op de Facebookpagina van het evenement: Week van de Smaak #weekvandesmaak #HalfHalf Vlaams Instituut Gezond Leven ... See MoreSee Less
0 CommentsComment on Facebook
De VBVD heeft het over ons!Een samenvatting van het artikel over “kinderhand en portiespel” vind je terug in het juli-augustusnummer (item 13): www.vbvd.be/tijdschriften/juli-augustus-2024VBVD ... See MoreSee Less
Herinnering !!!Nubel zoekt een nieuwe collega! -> Nederlandstalige diëtist projectmanagerOntdek de vacature : www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/09/VacatureNubel.pdf?lang=nlStuur je CV en sollicitatiebrief naar carine.seeuws@health.fgov.beDelen! 😊#vacature #dietist ... See MoreSee Less
27ste Diabetessymposium 2024 - 14 en 15 november : Persoonsgerichte diabeteszorg van kop tot teenOp 14 en 15 november vindt het 27e diabetessymposium plaats. Het event voor diabetesprofessionals en – educatoren wijkt dit jaar uit naar RADar van AZ Delta in Roeselare. De editie van 2024 focust op een integrale behandeling van kop tot teen : van de mentale impact tot preventieve voetzorg en alles daartussenin. Want een totaalbenadering van de persoon met diabetes is essentieel voor warme, adequate diabeteszorg. Dat reflecteert zich in het programma met experts uit diverse disciplines en diabetescentra in Vlaanderen, gevestigde waarden uit de sector en verschillende standhouders die de laatste ontwikkelingen voorstellen uit de sector.Meer info : www.diabetessymposium.beDiabetes Liga vzw #diabetessymposium ... See MoreSee Less
Wereldvoedseldag is op woensdag 16 oktober 2024!Ga voor meer informatie naar de website van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) www.fao.org/world-food-day/enof naar hun Facebook -pagina : Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) #WorldFoodDay #FAO ... See MoreSee Less
Het PulseBake project, waaraan Nubel deelnam, liep op 13 september ten einde na 2 boeiende jaren.Dit project focust op peulvruchten en hun derivaten als veelbelovende ingrediënten in de graan- en bakkerijsector. In het (Europese) beleid wordt de eiwittransitie, die bestaat uit de overgang naar een dieet dat rijker is aan plantaardige eiwitten, sterk aangemoedigd. Deze eiwittransitie legt meer nadruk op peulvruchten (en de lokale teelt daarvan). Het voordeel van peulvruchten is dat ze gebruikt kunnen worden om bakkerijproducten te ontwikkelen met een evenwichtig voedingsprofiel en een duurzamer karakter.In dit kader werd in oktober 2022 het PulseBake project gelanceerd. Het is gebaseerd op een samenwerking tussen het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en de vakgroepLevensmiddelentechnologie en Voedselveiligheid van UGent. Het project wordt ook ondersteund door Flanders Food en grotendeels gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO). Nubel maakt deel uit van het begeleidingscomité.Het project omvat onderzoek naar de sensorische, technologische en nutritionele eigenschappen van een selectie van peulvruchten (droge boon, linze, kikkererwt, veldboon, droge erwt), en de impact van verschillende voorbehandelingen daarop.Het idee is om meer kennis te vergaren voor de ontwikkeling van producten en processen die leiden tot gezondere en duurzame bakkerijproducten.Hier zijn enkele interessante resultaten:- Voedingssamenstellingen verschillen sterk van peulvrucht tot peulvrucht, maar ook binnen dezelfde familie.- Het aantal nieuwe bakkerijproducten met peulvruchten is nog steeds vrij beperkt. - Erwten- en veldbonenderivaten worden al veel gebruikt in de sector, maar droge (phaseolus) bonen zijn nog weinig onderzocht als grondstof voor de bakkerijsector.- Peulvruchten kunnen worden gebruikt als duurzame grondstof voor bakkerijproducten.- De vervanging van 40% tarwebloem door groene erwtenmeel verlaagt de acceptatie en leidt tot een grasachtige, boonachtige smaak. Het vooraf roosteren van het groene erwtenmeel vermindert deze negatieve smaakafwijkingen sterk. De keuze van de peulvrucht is belangrijk voor het sensorische profiel van het eindproduct.- De verwerking (pellen, roosteren) kan het sensorische profiel van het eindproduct veranderen.De resultaten van de chemische analyses (macronutriënten en 8 micronutriënten) binnen dit project worden opgenomen in de databank.Voor meer informatie over het project en de resultaten: hogent.be/projecten/pulsebake/ #pulsebake #Peulvruchten #bakkerij #duurzaamheid ... See MoreSee Less