Log-in

Voedingsinformatie

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 day ago

27ste Diabetessymposium 2024 - 14 en 15 november : Persoonsgerichte diabeteszorg van kop tot teen

Op 14 en 15 november vindt het 27e diabetessymposium plaats. Het event voor diabetesprofessionals en – educatoren wijkt dit jaar uit naar RADar van AZ Delta in Roeselare.

De editie van 2024 focust op een integrale behandeling van kop tot teen : van de mentale impact tot preventieve voetzorg en alles daartussenin. Want een totaalbenadering van de persoon met diabetes is essentieel voor warme, adequate diabeteszorg. Dat reflecteert zich in het programma met experts uit diverse disciplines en diabetescentra in Vlaanderen, gevestigde waarden uit de sector en verschillende standhouders die de laatste ontwikkelingen voorstellen uit de sector.

Meer info : www.diabetessymposium.be
Diabetes Liga vzw
#diabetessymposium
... See MoreSee Less

27ste Diabetessymposium 2024 - 14 en 15 november : Persoonsgerichte diabeteszorg van kop tot teen

Op 14 en 15 november vindt het 27e diabetessymposium plaats. Het event voor diabetesprofessionals en – educatoren wijkt dit jaar uit naar RADar van AZ Delta in Roeselare. 

De editie van 2024 focust op een integrale behandeling van kop tot teen : van de mentale impact tot preventieve voetzorg en alles daartussenin. Want een totaalbenadering van de persoon met diabetes is essentieel voor warme, adequate diabeteszorg. Dat reflecteert zich in het programma met experts uit diverse disciplines en diabetescentra in Vlaanderen, gevestigde waarden uit de sector en verschillende standhouders die de laatste ontwikkelingen voorstellen uit de sector.

Meer info : https://www.diabetessymposium.be
Diabetes Liga vzw 
#diabetessymposium
3 days ago

Wereldvoedseldag is op woensdag 16 oktober 2024!

Ga voor meer informatie naar de website van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) www.fao.org/world-food-day/en
of naar hun Facebook -pagina : Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
#WorldFoodDay #FAO
... See MoreSee Less

Wereldvoedseldag is op woensdag 16 oktober 2024!

Ga voor meer informatie naar de website van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) https://www.fao.org/world-food-day/en
of naar hun Facebook -pagina : Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) 
#WorldFoodDay #FAO
1 week ago

Het PulseBake project, waaraan Nubel deelnam, liep op 13 september ten einde na 2 boeiende jaren.

Dit project focust op peulvruchten en hun derivaten als veelbelovende ingrediënten in de graan- en bakkerijsector.

In het (Europese) beleid wordt de eiwittransitie, die bestaat uit de overgang naar een dieet dat rijker is aan plantaardige eiwitten, sterk aangemoedigd. Deze eiwittransitie legt meer nadruk op peulvruchten (en de lokale teelt daarvan). Het voordeel van peulvruchten is dat ze gebruikt kunnen worden om bakkerijproducten te ontwikkelen met een evenwichtig voedingsprofiel en een duurzamer karakter.

In dit kader werd in oktober 2022 het PulseBake project gelanceerd. Het is gebaseerd op een samenwerking tussen het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en de vakgroepLevensmiddelentechnologie en Voedselveiligheid van UGent. Het project wordt ook ondersteund door Flanders Food en grotendeels gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO). Nubel maakt deel uit van het begeleidingscomité.

Het project omvat onderzoek naar de sensorische, technologische en nutritionele eigenschappen van een selectie van peulvruchten (droge boon, linze, kikkererwt, veldboon, droge erwt), en de impact van verschillende voorbehandelingen daarop.

Het idee is om meer kennis te vergaren voor de ontwikkeling van producten en processen die leiden tot gezondere en duurzame bakkerijproducten.

Hier zijn enkele interessante resultaten:
- Voedingssamenstellingen verschillen sterk van peulvrucht tot peulvrucht, maar ook binnen dezelfde familie.
- Het aantal nieuwe bakkerijproducten met peulvruchten is nog steeds vrij beperkt.
- Erwten- en veldbonenderivaten worden al veel gebruikt in de sector, maar droge (phaseolus) bonen zijn nog weinig onderzocht als grondstof voor de bakkerijsector.
- Peulvruchten kunnen worden gebruikt als duurzame grondstof voor bakkerijproducten.
- De vervanging van 40% tarwebloem door groene erwtenmeel verlaagt de acceptatie en leidt tot een grasachtige, boonachtige smaak. Het vooraf roosteren van het groene erwtenmeel vermindert deze negatieve smaakafwijkingen sterk. De keuze van de peulvrucht is belangrijk voor het sensorische profiel van het eindproduct.
- De verwerking (pellen, roosteren) kan het sensorische profiel van het eindproduct veranderen.

De resultaten van de chemische analyses (macronutriënten en 8 micronutriënten) binnen dit project worden opgenomen in de databank.

Voor meer informatie over het project en de resultaten: hogent.be/projecten/pulsebake/
#pulsebake #Peulvruchten #bakkerij #duurzaamheid
... See MoreSee Less

Het PulseBake project, waaraan Nubel deelnam, liep op 13 september ten einde na 2 boeiende jaren.

Dit project focust op peulvruchten en hun derivaten als veelbelovende ingrediënten in de graan- en bakkerijsector. 

In het (Europese) beleid wordt de eiwittransitie, die bestaat uit de overgang naar een dieet dat rijker is aan plantaardige eiwitten, sterk aangemoedigd. Deze eiwittransitie legt meer nadruk op peulvruchten (en de lokale teelt daarvan). Het voordeel van peulvruchten is dat ze gebruikt kunnen worden om bakkerijproducten te ontwikkelen met een evenwichtig voedingsprofiel en een duurzamer karakter.

In dit kader werd in oktober 2022 het PulseBake project gelanceerd. Het is gebaseerd op een samenwerking tussen het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en de vakgroepLevensmiddelentechnologie en Voedselveiligheid van UGent. Het project wordt ook ondersteund door Flanders Food en grotendeels gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO). Nubel maakt deel uit van het begeleidingscomité.

Het project omvat onderzoek naar de sensorische, technologische en nutritionele eigenschappen van een selectie van peulvruchten (droge boon, linze, kikkererwt, veldboon, droge erwt), en de impact van verschillende voorbehandelingen daarop.

Het idee is om meer kennis te vergaren voor de ontwikkeling van producten en processen die leiden tot gezondere en duurzame bakkerijproducten.

Hier zijn enkele interessante resultaten:
- Voedingssamenstellingen verschillen sterk van peulvrucht tot peulvrucht, maar ook binnen dezelfde familie.
- Het aantal nieuwe bakkerijproducten met peulvruchten is nog steeds vrij beperkt. 
- Erwten- en veldbonenderivaten worden al veel gebruikt in de sector, maar droge (phaseolus) bonen zijn nog weinig onderzocht als grondstof voor de bakkerijsector.
- Peulvruchten kunnen worden gebruikt als duurzame grondstof voor bakkerijproducten.
- De vervanging van 40% tarwebloem door groene erwtenmeel verlaagt de acceptatie en leidt tot een grasachtige, boonachtige smaak. Het vooraf roosteren van het groene erwtenmeel vermindert deze negatieve smaakafwijkingen sterk. De keuze van de peulvrucht is belangrijk voor het sensorische profiel van het eindproduct.
- De verwerking (pellen, roosteren) kan het sensorische profiel van het eindproduct veranderen.

De resultaten van de chemische analyses (macronutriënten en 8 micronutriënten) binnen dit project worden opgenomen in de databank.

Voor meer informatie over het project en de resultaten: https://hogent.be/projecten/pulsebake/  
#PulseBake #Peulvruchten #Bakkerij #DuurzaamheidImage attachment
3 weeks ago

Nubel zoekt een nieuwe collega!

-> Nederlandstalige diëtist projectmanager

Ontdek de vacature : www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/09/VacatureNubel.pdf?lang=nl
Stuur je CV en sollicitatiebrief naar carine.seeuws@health.fgov.be

Delen! 😊
#vacature #diëtist
... See MoreSee Less

Nubel zoekt een nieuwe collega! 

-> Nederlandstalige diëtist projectmanager

Ontdek de vacature : https://www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/09/VacatureNubel.pdf?lang=nl
Stuur je CV en sollicitatiebrief naar carine.seeuws@health.fgov.be

Delen! 😊
#vacature #diëtist
3 weeks ago

Eerste resultaten van de nationale voedselconsumptiepeiling van Sciensano.

De voedingsenquêtes van Sciensano geven een wetenschappelijke analyse van de eetgewoonten van de Belgische bevolking.

De resultaten van deze analyses brengen voedingsoverschotten en -tekorten aan het licht, evenals subgroepen binnen de bevolking die een potentieel risico lopen door een onvoldoende of overmatige inname van macro- en micronutriënten of andere specifieke voedingsmiddelen. Ze worden ook gebruikt om de verschillende strategische domeinen gedefinieerd binnen het FVGP (Federaal Voedings- en Gezondheidsplan) te verfijnen.

Voedings- en eetgewoonten veranderen voortdurend en daarom is het nodig om regelmatig enquêtes over voedselconsumptie te organiseren. De eerste enquête vond plaats in 2004, de tweede in 2014-2015 en de laatste in 2022-2023.

De eerste resultaten van de enquête 2022-2023 tonen aan dat 20 jaar na het eerste onderzoek de helft van de Belgische bevolking (49%) nog steeds te zwaar is, met een toename van potentiële gezondheidsrisico's.

Het profiel van mensen met overgewicht toont een overwicht bij ouderen, mannen en lager opgeleiden. Geografisch gezien is de gewichtsstatus beter verdeeld in Vlaanderen dan in Brussel of Wallonië.

De eerste resultaten van de Voedselconsumptiepeiling tonen dus aan dat gewichtsproblemen veel voorkomen bij de Belgische bevolking. Voor Sciensano betekent dit dat het publiek en de politieke autoriteiten zich nog meer moeten richten op het verminderen van deze gezondheidsrisico's.

Klik hier voor meer informatie: www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023
... See MoreSee Less

Eerste resultaten van de nationale voedselconsumptiepeiling van Sciensano.

De voedingsenquêtes van Sciensano geven een wetenschappelijke analyse van de eetgewoonten van de Belgische bevolking.

De resultaten van deze analyses brengen voedingsoverschotten en -tekorten aan het licht, evenals subgroepen binnen de bevolking die een potentieel risico lopen door een onvoldoende of overmatige inname van macro- en micronutriënten of andere specifieke voedingsmiddelen. Ze worden ook gebruikt om de verschillende strategische domeinen gedefinieerd binnen het FVGP (Federaal Voedings- en Gezondheidsplan) te verfijnen.

Voedings- en eetgewoonten veranderen voortdurend en daarom is het nodig om regelmatig enquêtes over voedselconsumptie te organiseren. De eerste enquête vond plaats in 2004, de tweede in 2014-2015 en de laatste in 2022-2023.

De eerste resultaten van de enquête 2022-2023 tonen aan dat 20 jaar na het eerste onderzoek de helft van de Belgische bevolking (49%) nog steeds te zwaar is, met een toename van potentiële gezondheidsrisicos.

Het profiel van mensen met overgewicht toont een overwicht bij ouderen, mannen en lager opgeleiden. Geografisch gezien is de gewichtsstatus beter verdeeld in Vlaanderen dan in Brussel of Wallonië. 

De eerste resultaten van de Voedselconsumptiepeiling tonen dus aan dat gewichtsproblemen veel voorkomen bij de Belgische bevolking. Voor Sciensano betekent dit dat het publiek en de politieke autoriteiten zich nog meer moeten richten op het verminderen van deze gezondheidsrisicos.

Klik hier voor meer informatie: https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023
1 month ago

Het is bijna herfst maar toch kunnen we nog uitkijken naar aantal zonnige dagen. Het is dus nog een goed moment om te genieten van een ijsje of sorbet. Om je te helpen bij je keuze, volgt hier wat interessante informatie:

1. IJsjes en roomijs 🍦
- Op basis van melk/room
- Bron van calcium
- Hoger in vetgehalte dan sorbet
- Meer calorieën dan sorbet
- Maar betere glycemische index

2. Sorbets 🍨
- Gemaakt met water en fruit
- Laag vetgehalte
- Lager in calorieën dan roomijs
- Maar hoger in suikers
- Hoge glycemische index door suikergehalte
Als je diabetes hebt, kies dan een klein bolletje ijs met een lagere glycemische index om het risico op een glycemische piek te verminderen. Het is het beste om het aan het einde van de maaltijd te eten in plaats van later op de dag. Met mate blijft de boodschap 😉

3. Zelfgemaakte alternatieven 🍧
- Zet een ijsvorm met vruchtenyoghurt (frozen yoghurt) of vruchtenmoes (frozen fruit stick) in de vriezer.
- Doe rode bessen in ijsblokjes en serveer ze in een glas plat of bruisend water om je drankje te verfrissen.

Commerciële ijshoorntjes en repen zijn vaak nog rijker aan vet, suiker, kleurstoffen en verschillende additieven. We gaan ons niet voorliegen, het is en blijft een extraatje waar we geen misbruik van mogen maken.

Tot slot, hoewel sorbets minder calorieën bevatten en daarom een lichter dessert lijken, mogen we niet vergeten dat we ijs of sorbets niet eten voor hun voedingswaarde maar voor hun genot. Kies eerst en vooral wat je op dat moment het meeste plezier geeft en zorg ervoor dat je tijdens de maaltijden evenwichtig eet!

En als je vragen hebt over de exacte samenstelling van commerciële ijsjes, kijk dan op www.internubel.be , de gratis online database met merknamen. Je vindt er alle antwoorden die je nodig hebt.
#ijs #sorbet #Zomerplezier
... See MoreSee Less

Het is bijna herfst maar toch kunnen we nog uitkijken naar aantal zonnige dagen. Het is dus nog een goed moment om te genieten van een ijsje of sorbet. Om je te helpen bij je keuze, volgt hier wat interessante informatie:

1. IJsjes en roomijs 🍦
- Op basis van melk/room 
- Bron van calcium
- Hoger in vetgehalte dan sorbet
- Meer calorieën dan sorbet
- Maar betere glycemische index

2. Sorbets 🍨
-  Gemaakt met water en fruit 
- Laag vetgehalte
- Lager in calorieën dan roomijs
- Maar hoger in suikers
- Hoge glycemische index door suikergehalte
Als je diabetes hebt, kies dan een klein bolletje ijs met een lagere glycemische index om het risico op een glycemische piek te verminderen. Het is het beste om het aan het einde van de maaltijd te eten in plaats van later op de dag. Met mate blijft de boodschap 😉

3. Zelfgemaakte alternatieven 🍧
- Zet een ijsvorm met vruchtenyoghurt (frozen yoghurt) of vruchtenmoes (frozen fruit stick) in de vriezer.
- Doe rode bessen in ijsblokjes en serveer ze in een glas plat of bruisend water om je drankje te verfrissen.

Commerciële ijshoorntjes en repen zijn vaak nog rijker aan vet, suiker, kleurstoffen en verschillende additieven. We gaan ons niet voorliegen, het is en blijft een extraatje waar we geen misbruik van mogen maken.

Tot slot, hoewel sorbets minder calorieën bevatten en daarom een lichter dessert lijken, mogen we niet vergeten dat we ijs of sorbets niet eten voor hun voedingswaarde maar voor hun genot. Kies eerst en vooral wat je op dat moment het meeste plezier geeft en zorg ervoor dat je tijdens de maaltijden evenwichtig eet!

En als je vragen hebt over de exacte samenstelling van commerciële ijsjes, kijk dan op www.internubel.be , de gratis online database met merknamen. Je vindt er alle antwoorden die je nodig hebt.
#ijs #sorbet #Zomerplezier
Load more