FOD Volksgezondheid
Hoge Gezondheidsraad (HGR)
Sciensano
Voedsel in actie op de middelbare school Leonardo da Vinci
Gezond leven
Leg-O, Quilo en PulseBake
EuroFir projet
Sinds 2006 heeft België een Voedings- en Gezondheidsplan ontwikkeld om de eetgewoonten en het niveau van de lichaamsbeweging van de Belgische bevolking te verbeteren en zo de prevalentie van overgewicht, obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker terug te dringen. De meest recente acties van dit plan, die onder meer gericht zijn op overgewicht en obesitas, zijn : 1) Een Convenant Evenwichtige Voeding (categorie specifieke verbintenissen van de voedingsindustrie in België om natrium, suiker, verzadigd vet en energie in specifieke voedingscategorieën te verminderen) sinds 2016. 2) De goedkeuring van het Nutri-Score-logo sinds april 2019. 3) Een belasting op niet-alcoholische dranken (sinds 2016 past de Belgische regering een accijns van 0,0743 eurocent per liter toe op alle niet-alcoholische dranken, inclusief frisdranken en water met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen of aroma)
Meer informatie is te vinden op de website
Het doel van een standaardwerk rond "Maten en gewichten" bestaat erin om aan onderzoekers in het domein rond voeding een werkinstrument aan te reiken dat toelaat om op uniforme wijze kwalitatieve gegevens met betrekking tot de hoeveelheid ingenomen voedsel om te zetten in kwantitatieve gegevens. Dit document kwam tot stand dankzij een werkgroep opgericht binnen de "Hoge Gezondheidsraad". Voedingsmiddelenlijst: Maten en gewichten
De leden van de "Nationale Raad voor de Voeding", opgericht door de Minister van Volksgezondheid en Leefmilieu, heden als afdeling van de Hoge Gezondheidsraad, hebben voor België richtlijnen opgesteld aangaande aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen voor de gezonde bevolking. Speciale dank hiervoor aan de leden van de werkgroepen binnen de Nationale Raad voor de Voeding.
De bedoeling van aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen is:
De Hoge Gezondheidsraad heeft voor België richtlijnen opgesteld aangaande aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen voor de gezonde bevolking. Speciale dank hiervoor aan de leden van de werkgroep "voeding en gezondheid, voedselveiligheid inbegrepen (VGVV)". Deze aanbevelingen hebben betrekking op macro- en micronutriënten en op de energiebalans. Deze fundamentele begrippen vormen de nodige wetenschappelijke basis voor een vertaling naar aanbevolen consumptie van voedingsmiddelen. Ze hebben als doel een referentie te vormen voor gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de volksgezondheid en meer in het bijzonder bij de promotie en het verzekeren van een evenwichtige voeding, voor docenten evenals voor de verantwoordelijken van de voedingsindustrie en van de catering. Voor bijkomende informatie:
De voedingsaanbevelingen voor België, gepubliceerd in 2016 (HGR, 2016), zijn gestructureerd rond de verschillende nutriënten (macronutriënten, micronutriënten, vitaminen, sporenelementen). Deze informatie is soms moeilijk te gebruiken in de dagelijkse praktijk van de tenuitvoerlegging van de aanbevelingen.
Om de boodschap te vergemakkelijken, heeft het HGR voortgebouwd op de bevindingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de op nutriënten gebaseerde voedingsaanbevelingen vertaald in op voedingsmiddelen, portiegroottes en eetgedrag gebaseerde voedingsrichtlijnen (Food-Based Dietary Guidelines - FBDG's), die vervolgens in tekst- of grafische vorm kunnen worden gepresenteerd.
FBDG's zijn gericht op een gezonde populatie en zijn niet bedoeld voor patiënten of personen die om de een of andere reden een specifiek dieet moeten volgen. De doelstellingen van deze voedingsaanbevelingen kunnen als volgt worden samengevat:
De voedingsenquêtes van Sciensano bieden een wetenschappelijke analyse van de eetgewoonten van de Belgische bevolking. De resultaten van deze analyses wijzen op excessen en tekorten in de voeding en op subgroepen binnen de bevolking die mogelijk risico lopen door een ontoereikende of overmatige inname van macro- en micronutriënten of andere specifieke voedingsmiddelen. Zij worden ook gebruikt om de verschillende strategische assen die binnen het NPH zijn gedefinieerd, nauwkeurig af te stemmen. De voedings- en dieetgewoonten veranderen voortdurend en daarom is het noodzakelijk regelmatig enquêtes over de voedselconsumptie te organiseren. De eerste Nationale Voedselconsumptiepeiling in België vond plaats in 2004 bij 3.200 volwassenen van 15 jaar en ouder. In 2014-2015 werden nationaal representatieve gegevens over de Belgische bevolking verzameld bij personen van 3 tot 64 jaar. De volgende gegevensverzamelingsronde is gepland voor 2022 en zal gegevens over de voedselconsumptie verzamelen van 3 020 deelnemers van 3 jaar en ouder.
Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur. Uitgangspunten voedingsdriehoek De voedingsdriehoek is gebaseerd op uitgebreide literatuurstudie en overleg met experts. Dit vormde de basis voor het formuleren van volgende gemeenschappelijke uitgangspunten: Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding.· Vermijd ultra bewerkte voeding zoveel mogelijk. Verspil geen voeding en matig je consumptie.
Wat doe je het best? Zit minder lang stil én beweeg meer. Zet stap voor stap. Ga elke dag voor een gezonde mix. Hoe kan je voldoende bewegen en minder stilzitten? Varieer waar je beweegt en minder zit. Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes. Voel je goed. Denk vooruit en plan. Pas je omgeving aan. Wenst men meer informatie te bekomen surf dan naar: http://www.gezondleven.be
De Voedingstak, ontwikkeld door Food in Action en de Haute École Vinci op basis van de nieuwe voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, is een educatief instrument dat in dalende volgorde de 5 belangrijkste voedingsprioriteiten weergeeft die in verband worden gebracht met de grootste voordelen voor de gezondheid. Het gedetailleerde instrument: https://www.foodinaction.com/nl/voedingstak-pijlers-beter-eten/
° Leg-O (LEGuminosen) project: project rond het telen van drooggeoogste peulvruchten (velderwt, veldboon en rode nierboon) in Vlaanderen. Naast plantaardige eiwitten wordt er ook geexperimenteerd met de teelt van 3 graangewassen baktarwe, durumtarwe en brouwgerst in rotatie met deze peulgewassen. Het doel van het project is een herwaardering en dus opschaling van deze drie peulgewassen, aangevuld met de introductie van durumtarwe in de Vlaamse landbouw. Allen met als finale doel een afzet in de humane voedingsketen te bewerkstelligen. ILVO heeft dit landbouw-onderzoeksproject uitgewerkt ism UGent, HOGent en Inagro. Dit project is goedgekeurd en is gestart op 1 september 2022 met een projectduur van 4 jaar. ° PulseBake project: Peulvruchten en afgeleiden als beloftevolle ingrediënten in de graan- en bakkerijsector. In 2021 ging de Vlaamse Green Deal “Eiwitshift op ons bord” van start. Vanuit het (Europese) beleid wordt de eiwittransitie, waarbij we evolueren naar een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten, sterk gestimuleerd. Deze eiwittransitie brengt peulvruchten (en de lokale teelt ervan) meer naar de voorgrond (bv. melen, concentraten en isolaten afkomstig van peulvruchten). Het voordeel van peulvruchten is dat ze kunnen aangewend worden om bakkerijproducten te ontwikkelen met een gebalanceerd nutritioneel profiel en meer duurzaam karakter. Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature Startdatum 1 oktober 2022 met een projectduur van 2 jaar Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature Startdatum 1 oktober 2022 met een projectduur van 2 jaar ° Quino project: De vraag naar quinoa in Vlaanderen groeit -> eiwitdiversificatie. - essentiële aminozuren en goed opneembaar - hoger mineralengehalte dan tarwe, rijst of maïs - vitamines, voedingsvezels en flavonoïden (antioxidanten) - glutenvrij en een lage glycemische index - quinoameel voor brood, pasta, koekjes. De opvolging van quinoa wordt vooral gezien in het ruimere plaatje van een veranderend voedingspatroon bij de consument. De biochemische samenstelling van de lokaal geteelde quinoa zal in onze databank opgenomen worden.
EuroFIR aims to provide the first comprehensive pan-European food information resource, using state-of-the-art database linking, to allow effective management, updating, extending and comparability.The project has reached the following results so far: